Nieuws

28 juni 2017 - Rebussen door de jaren heen. 

Tegenwoordig worden rebussen gebruikt ter ontspanning en vermaak, maar vroeger werd met rebussen geschreven. Ook in het oude Egypte gebruikte men rebussen. Ik had de link tussen de Egyptische oudheid en een rebus nog niet eerder gelegd. Een paar opmerkelijke voorbeelden van rebussen door de jaren heen:

Oude Egypte
Al rond 1300 voor Christus werd in Egypte gebruik gemaakt van rebussen. Ook wel hiëroglyfen genoemd. Zo staan op het standbeeld van Ramses II, de grootste farao aller tijden, drie hiëroglyfen om zijn naam te spellen.

Middeleeuwen
In de Middeleeuwen werden rebussen veel gebruikt op familieschilden om de naam van de familie uit te beelden. Ook voor nieuwspamfletten werden rebussen gebruikt, zo was het leesbaar voor het gewone volk. Het woord rebus komt oorspronkelijk van ‘de rebus quae geruntur’, wat Latijn is voor ‘de zaken die gebeuren’. 

18e eeuw
De illustraties op de eerste 1 cent van Verenigde Staten vormen een rebus. Benjamin Franklin, één van de grondleggers van de VS, heeft deze rebus bedacht. Het betekent: de tijd vliegt, doe je werk.

21e eeuw
Afgelopen week stond er weer een nieuwe rebus in diverse weekbladen van NDC Mediagroep.