Hoe deze illustrator de muziekwereld op zijn kop zette.

Als tiener was ik gefascineerd door de prachtige illustraties die de cd(boekjes) van mijn favoriete bands sierden. Ze waren een feest voor het oog. Ik werd vooral geïnspireerd door de dikke lijnen en de felle kleuren die ik ook herkende uit de tekenfilms van de jaren 80/90.

Totstandkoming
1 van de meeste bekende illustraties op een albumhoes uit de jaren ’90 is die van illustrator Frank Kozik, een Amerikaanse illustrator die onlangs is overleden.

Hij staat bij het grote publiek vooral bekend om zijn werk voor de punkband The Offspring, waarvoor hij de iconische hoes van het album Americana uit 1998 ontwierp. Op deze hoes is een kind te zien die een grote kreeft vasthoudt. Als tiener maakte de hoes indruk op mij. De achterkant suggereerde namelijk een sinistere afloop. Destijds heb ik er zelf nog een t-shirt van gekocht. Zowel de hoes als het album zelf waren een satire op de Amerikaanse cultuur en maatschappij van de jaren ’90, die volgens Kozik “een soort freakshow” was.

Naast The Offspring illustreerde Kozik ook voor bands zoal Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Soundgarden en Queens of the Stone Age. “Als je in die tijd in een alternatieve band zat, wilde je een poster van Kozik, omdat het zijn stempel van goedkeuring was. En als je band verschrikkelijk was, zou je er geen krijgen”. Aldus de voorman van de Queens of the Stone Age (Vadukul, 2023).

Andere illustratoren
Kozik was niet de enige illustrator die in die tijd opviel met zijn albumhoezen. Twee jaar later maakte illustrator Alan Forbes vergelijkebare illustraties voor het album Conspiracy of One, ook van The Offspring. Zijn stijl was minder rauw dan die van Kozik, maar sprak mij destijds ook aan. Hij gebruikte ook felle kleuren en dikke lijnen, maar met meer details en variatie. Ik denk dat je dat ook kan terug zien in mijn eigen illustraties. Andere pop-punk bands, zoals Green Day, Blink-182, My Chemical Romance en NOFX, lieten hun cd’s ook versieren met tekeningen die aansloten bij hun teksten.

Ook in andere genres, zoals nu-metal, waren er bands die voor opvallende illustraties kozen. Een voorbeeld is het album Follow the Leader van KoRn, uit 1998, dat een tekening van Todd McFarlane (Spider-Man, Spawn) toont van een groep kinderen die richting een klif lopen, achter een leider aan die geblinddoekd is. Uiteraard was dit kritiek op het klakkeloos volgen van autoriteiten en trends.

Misschien hebben de illustraties van Kozik en Forbes mij net zo veel geïnspireerd om te gaan tekenen als de stapels stripboeken die ik verslond van Guust Flater, De Generaal of Agent 327. Hun albumhoezen waren zo origineel en expressief dat ze mij nog steeds fascineren en inspireren.

Bronnen:
The Offspring – Americana (1998) illustratie: Frank Kozik, bron: Wikipedia
The Offspring – Want You Bad [single](2000) illustratie: Alan Forbes, bron: Wikipedia
KoRn – Follow The Leader (1998). Illustratie: Todd McFarlane, bron: Wikipedia
Vadukul, A. (2023, 28 juli). The life of Frank Kozik, a creator of Era-Defining rock concert posters and collectible toys. The New York Times.