TT-Festival legpuzzel valt in de smaak.

Test1
Puzzels in de etalage

Na drie illustraties getekend te hebben voor puzzels van Groningen was het tijd om er één te maken van Assen. Voor boekwinkel Bruna Vanderveen Assen mocht ik een een illustratie  maken voor een grote legpuzzel van 1000 stukjes. Het thema van de puzzel is het TT-Festival in Assen. De puzzel zou eigenlijk eind mei in de winkel liggen, maar door een vroege levering, lag de puzzel al met Koningsdag in de winkel. Een prima dag om te beginnen met de verkoop.

Collectors item?
Zo ver ik weet is dit de eerste TT-festival puzzel en ook de eerste/enige puzzel van het nieuwe Koopmansplein. Toen ik begon te tekenen was het appartementencomplex ‘t Forum, links te zien op de puzzel, nog niet af. Daarom heb ik tijdens het tekenen veel gebruik gemaakt van sfeerimpressie tekeningen.

Idee
De puzzel is ontsproten uit een idee van Rutger, eigenaar van Bruna Assen. Het leek hem leuk om een puzzel te laten ontwerpen van het TT-Festival Assen. De Bruna had al eerder succes met een eigen ontworpen puzzel van Assen met een fotocollage erop. Dit keer moest het een puzzel worden met een illustratie erop. Net als alle ander puzzels die bij de Bruna te koop zijn, denk aan de Jan van Haasteren of Wasgij? puzzels. Door sponsoring van vele winkels in Assen kon de puzzel bekostigd worden. Mede dankzij de promotie van het TT-Circuit Assen hebben vele Assenaren en puzzelaars er al lucht van gekregen.

Research
Voordat ik eind vorig jaar aan de slag kon met de puzzel, bezocht ik meerdere keren het Koopmansplein om research te doen en foto’s te maken. Verder maakte ik veel gebruik van Google Street View en sfeerimpressies van (toen) toekomstige bouwplannen. In de puzzel zitten talloze verwijzingen naar Assen en de TT. Zo zijn er verwijzingen te zien naar (oud)Motogp rijders, diverse (voormalige) winkels in Assen. De muziekliefhebbers die de puzzel uiteindelijk helemaal gelegd hebben herkennen misschien wel de persoon met alle vinylplaten onder zijn arm.

Het zou leuk zijn als dit de start is van een hele reeks Assense puzzels, wie weet!